Τετάρτη 15 Ιούλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ
Σε κλίμα αντικομμουνιστικού παροξυσμού η εκλογή προέδρου

Οξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, καταγγέλλει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ

Σε κλίμα αντικομμουνιστικού παροξυσμού πραγματοποιήθηκε η εκλογή του νέου Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Σώματος, μετά τις ευρωεκλογές, χθες στο Στρασβούργο. Κατά τη συνήθη συνεργασία Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ψηφίστηκε ο Πολωνός ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Γέρζι Μπούζεκ, με 555 ψήφους υπέρ (86,18%), σε σύνολο 713 ευρωβουλευτών που ψήφισαν. Ψηφίστηκε, δηλαδή, και από άλλες ομάδες.

Η συμφωνία των δύο Ευρωκοινοβουλευτικών Ομάδων προβλέπει μοίρασμα της πενταετίας μεταξύ προέδρων των δύο πολιτικών ομάδων και το 2012 θα αναλάβει εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης Μάρτιν Σούλτς. Επιβεβαιώνεται, και μ' αυτόν τον τρόπο, η στρατηγική σύμπλευση Σοσιαλδημοκρατών και Λαϊκού Κόμματος στο πλαίσιο της καπιταλιστικής ΕΕ. Αυτή η γενικευμένη σύμπλευση πλαισιώνεται από ευρωβουλευτές των άλλων πολιτικών ομάδων και έχει εκφραστεί πάμπολλες φορές στις ψηφοφορίες για κρίσιμα ζητήματα και βαθιά αντιδραστικές αποφάσεις σε βάρος των εργαζομένων στα κράτη - μέλη.

Τη θέση του προέδρου διεκδίκησε και η Σουηδή ευρωβουλευτής, της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/Αριστερά των Πρασίνων Βορείων Χωρών, Εβα Μπριτ Σβένσον, που έλαβε 89 ψήφους. Αντιπρόεδροι εκλέχτηκαν από τη ΝΔ η Ρόδη Κράτσα - Τσαγκαροπούλου και απο το ΠΑΣΟΚ ο Σταύρος Λαμπρινίδης.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Σώματος έδωσε από την αρχή το αντικομμουνιστικό στίγμα της θητείας του, υποστηρίζοντας ότι «η εκλογή του πριν μερικά χρόνια ήταν ένα άπιαστο όνειρο, γεγονός που αποδεικνύει πόσο πολύ έχει αλλάξει η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες», αποτίοντας παράλληλα «φόρο τιμής στα εκατομμύρια των συμπολιτών μας που δεν υποτάχθηκαν στο απολυταρχικό κομμουνιστικό σύστημα».

Ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου οδήγησε ως πρωθυπουργός την Πολωνία στις δομές του ΝΑΤΟ το 1999, ενώ το 1998 ξεκίνησε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ. Την αντικομμουνιστική γραμμή της ομιλίας του Μπούζεκ, ακολούθησε και ο Γιόζεφ Ντόιλ μιλώντας εκ μέρους του ΕΛΚ, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι «θα ήταν εξαιρετικό αν τα επόμενα δυόμισι χρόνια μπορούσαμε να ξεχάσουμε τη διαίρεση μεταξύ ανατολικής και δυτικής Ευρώπης». Ο Μάρτιν Σουλτς, επιβεβαιώνοντας τις επίσης αντικομμουνιστικές του θέσεις, χαρακτήρισε την εκλογή του νέου προέδρου ως «μια ιστορική στιγμή και αυτό 20 χρόνια μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου και πέντε χρόνια μετά την ένταξη της Πολωνίας στην ΕΕ».

Το ΚΚΕ

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ, σε δήλωσή της για τη χθεσινή εκλογή Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, από την πλευρά της ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Η εκλογή του Γέρζι Μπούζεκ στη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αποτέλεσμα συμφωνίας μεταξύ των Συντηρητικών, των Σοσιαλιστών, των Φιλελεύθερων και των Πράσινων και άλλων εκφραστών του κεφαλαίου. Εκφράζει την ενιαία στρατηγική αυτών των πολιτικών δυνάμεων, στρατηγική που υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Σηματοδοτεί την όξυνση της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και την ένταση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας. Για την υλοποίηση αυτής της πολιτικής, κλιμακώνεται ο αντικομμουνισμός που χαρακτήρισε τις ομιλίες του Γέρζι Μπούζεκ και όλων των προέδρων των πολιτικών ομάδων που τον υποστήριξαν.

Αποκαλυπτικά είναι, άλλωστε, τα κριτήρια και τα προσόντα που αξιολογήθηκαν για την επιλογή του. Η αντεπαναστατική του δράση για την παλινόρθωση του καπιταλισμού στην Πολωνία, την ένταξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε φέρνοντας το λαό της Πολωνίας στην καταστροφή και το πογκρόμ διώξεων σε βάρος των κομμουνιστών. Επιβεβαιώνεται και πάλι, από την εναρκτήρια συνεδρίαση, ο αντιδραστικός ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο αποτελεί δημοκρατική επίφαση της δικτατορίας του κεφαλαίου, που γίνεται πιο επιθετικό στις συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ κατήγγειλε και καταψήφισε αυτήν τη νέα συμφωνία των κομμάτων του κεφαλαίου. Μάχεται καθημερινά για την κλιμάκωση της πάλης του εργατικού κινήματος ενάντια στο σύνολο της αντιλαϊκής πολιτικής, την ίδια την ΕΕ και τα κόμματα του κεφαλαίου, για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων, για ριζικές αλλαγές και την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ